Вітаю вас у блозі "Світ духовності!"
Шановні читачі! Ми раді з вами спілкуватись. Наш блог - життя шкільної бібліотеки. Приходьте до нас і ви дізнаєтесь багато цікавого. Ми чекаємо на вас.



суботу, 22 грудня 2018 р.

Яке величне,прекрасне створіння ця жінка

ЯКЕ ВЕЛИЧНЕ, ПРЕКРАСНЕ 
СТВОРІННЯ ЦЯ ЖІНКА
Живу думкою одною, про ті світлі часи,
Коли людина стане володарем своєї душі.
                Марко Вовчок 
     22 грудня 1833 року народилася українська письменниця Марко Вовчок, яка до появи її "Народних оповідань" була просто Марією Олександрівною Вілінською, дружиною фольклориста й учителя Немирівської гімназії Опанаса Марковича. Якраз на Немирівщині  Марія Олександрівна й стала Марком Вовчком.
ЦІКАВІ ФАКТИ З ЇЇ ЖИТТЯ
1. ТЯЖКЕ ДИТИНСТВО
Вітчим Марії був картярем і п'яницею, часто ганявся за дитиною з сокирою та погрожував зарубати, тому її відправили до приватного харківського пансіону. Згодом матері довелося піти від нього, а своїх двох дітей вона віддала на виховання родичам. Марія, разом зі своїм братом, жила у приймах своєї тітки. У кутку будинку Марії поставили ліжко та перегородку.
2. ЄДИНА В УКРАЇНІ ЖІНКА-ПИСЬМЕННИЦЯ
Наприкінці 50-х років ХІХ століття Марія Вілінська була єдиною в українській літературі жінкою-письменницею.
3. ВРАЖАЛА ВСІХ СВОЄЮ КРАСОЮ 
Вілінська була надзвичайно вродливою жінкою. Чоловіки захоплювалися, боготворили, кохали й проклинали Марію. Український письменник Тарас Григорович Шевченко теж піддався чарам та красі тендітної Марії. "Яке піднесено-прекрасне створіння ця жінка!" – говорив про неї Шевченко. Крім того, він неодноразово присвячував їй свої вірші.
 4. ПИСЬМЕННИЦЯ ВОЛОДІЛА БЛИЗЬКО ДЕСЯТЬМА МОВАМИ
Марія знала близько 10 іноземних мов, серед яких французька, англійська, польська, чеська, німецька, українська (рідною для неї була російська) та інші. У родині письменниці повсякденною мовою була французька.
5. НАЙБІЛЬШУ СЛАВУ ПИСЬМЕННИЦІ ПРИНЕСЛА ПОВІСТЬ "МАРУСЯ"
Найбільшу славу принесла їй повість "Маруся" – історія дівчинки, що гине, допомагаючи запорожцям. Повість була написана у 1860-х роках. Згодом отримала нагороду Французької Академії та була перекладена багатьма мовами.
 6.ПИСЬМЕННИЦЯ ВИПУСКАЛА ВЛАСНИЙ ЖУРНАЛ
Марко Вовчок випускала журнал, який мав допомагати інтелігентним жінкам, у якому піднімалося питання емансипації. У 1871 році вийшло 12 чисел видання, а в 1872 – 5. "Мене дуже тепер хвилює думка, скільки б могли зробити жінки, священицькі доньки й дружини, і що вони нічого не роблять", – писала Марія Вілінська.
 7.ТЯЖКА ХВОРОБА ЗАБРАЛА З ЖИТТЯ ВІЧНО МОЛОДУ ПИСЬМЕННИЦЮ
Коли лікарі виявили у письменниці пухлину мозку, у її русій косі не було ані сліду сивини. Свої роки Марія доживала на Кавказі, де служив її чоловік. 10 серпня 1907 року пішла з життя, сидячи в саду під улюбленою грушею, де і була похована. 
Шановні діти, вчителі! Пропоную вашій увазі інтерактивний тест по повісті Марка Вовчка "Дев'ять братів і десята сестриця Галя"

Немає коментарів:

Дописати коментар