Вітаю вас у блозі "Світ духовності!"
Шановні читачі! Ми раді з вами спілкуватись. Наш блог - життя шкільної бібліотеки. Приходьте до нас і ви дізнаєтесь багато цікавого. Ми чекаємо на вас.



середу, 5 грудня 2018 р.

Співець радості і журби


СПІВЕЦЬ РАДОСТІ І ЖУРБИ
Я марив лицарем явитись перед вами,
Гінцем і вісником життя!
 О.Олесь

Цікаві факти з біографії письменника:
- Справжнє  ім'я - Олександр Іванович Кандиба. Олесем його називала  дружина.Через це поет почав друкувати інтимну лірику( а згодом і інші твори) саме під таким псевдонімом.
- Під час навчання у Харьківському ветеринарному університеті самостійно вивчав польську, сербську та болгарську мови. У той же період, на відкритті пам'ятника Котляревському у Полтаві, зустрівся з Панасом Мирним, Лесею Українкою та іншими культурними діячами того часу. Після цієї зустрічі вирішив повністю перейти на українську мову.
- Його перша збірка поезій "З журбою радість обнялась" вийшла у 1907 році за кошти мецената Петра Стебницького. Після закінчення університету Олександр Олесь намагався знайти професію пов'язану з творчою діяльністю - у газетах чи видавництвах. Проте тоді  у нього це не вийшло, внаслідок чого поет 10 років працював ветеринаром у Києві. Більшість творів писав у кав'ярнях чи дома в ранці за чаєм.
- У 1919 році рятуючись від більшовиків, Олександр Олесь з дипломатичним паспортом виїздить до Угорщини, залишаючи у Києві сім'ю. Через 4 роки Червоний Хрест допомагає вивезти за кордон дружину і сина.
- Після смерті 22 липня 1944 року, поета поховали на Ольшанському кладовищі у Празі. 3 січня 2017 -го року його перепоховали у Києві на алеї почесних поховань Лук'янівського кладовища.
    Десятки пісень покладених на музику українськими та європейськими композиторами.  Його рядки увійшли в людське життя, людське серце назавжди.
    Олександр Олесь писав чудові, ніжні і ліричні поезії, його віршами освідчувались в коханні. Для малечі  він писав вірші, казки, інсценізації.
П'єсу - казку "Бабусина пригода" він створив для сина, з яким дуже любив гратися. До речі, син Олександра Олеся, відомий поет Олег Ольжич, був не лише літератором, а й знаним археологом.
 Шановні вчителі, діти пропоную вашій увазі гру - тест по казці "Бабусина пригода".


Немає коментарів:

Дописати коментар