Вітаю вас у блозі "Світ духовності!"
Шановні читачі! Ми раді з вами спілкуватись. Наш блог - життя шкільної бібліотеки. Приходьте до нас і ви дізнаєтесь багато цікавого. Ми чекаємо на вас.



неділю, 27 жовтня 2019 р.

Всеукраїнський місячник шкільних бібліотек

Проведення місячника - це чудова нагода привернути увагу суспільства, представників органів влади та бізнес - структур, педагогічної та батьківської громади до важливого соціального інституту дитинства - шкільної бібліотеки. Адже без спільних зусиль неможливе її успішне перетворення на технологічно оснащений бібліотечно - інформаційний центр, сучасну шкільну бібілотеку ХХІ століття, що допомагає школярам досягати успіхів у навчанні.
Всеукраїнський місячник шкільних бібліотек в цьому навчальному році проходив під гаслом "Бібліотека Нової української школи - простір для освтніх можливостей кожного учня."
Відкриття місячника в нашій школі розпочалося із екскурсії до бібліотеки учнів 1 класу Нової української школи "Книжковий дім відкритий всім".Учні ознайомилися з правилами поведінки у бібліотеці, правилами поводження з книгами, подивилися пізнавальні мультфільми як треба берегти книги "В гостях у Добрячка".Діти стали активними учасниками гри - вікторини "Цікавий світ загадок у казках", під час якої пригадали літературних героїв.На згадку учні отримали пам'ятку читача, та кольорові закладки.

"Читай! Формат не має значення!"

Книжкова виставка - реклама "Читай! Формат не має значення!" 
привернула неабияку зацікавленість школярів та дорослих. Саме на цій виставці безліч можливостей для читання - можна слухати, дивитись,читати в різних форматах.
У першому розділі на історичній стрічці часу я відобразила становлення та розвиток різних форматів читання, починаючи від табличок, вузликового письма, папірусу до сучасних приладів.
У другому розділі представлені найкращі книги вічної класики - від стандартної книги до книги шрифтом  Брайля, книги - іграшки, книги міні - формата, книги 3-D.
А ось у третьому розділі розташована література  в сучасному форматі - диски, відео, аудіокниги, планшети, плеери, ноутбук,QR - коди.
Вислови відомих людей про читання доповнюють історичну спадковість різних форматів читання.

До дня Захисника Вітчизни учні 3 - 4 класів зі своїми класними керівниками Пшеничною Світланою Федорівною, Цимбал Світланою Борисівною, провели літературно - музичну вітальню "Ми діти козацького роду".Діти читали вірші, співали пісні "Ми нащадки козаків","Вишеньки - черешеньки".В ході свята учні показали свої знання про життя козаків, їх побут, традиції, правила, улюблені заняття.
Такі заходи дуже важливі в наш час, адже вони виховують у дітей любов до своєї землі, гордість за Батьківщину та своїх предків.
Згодом, учні 2 - 4 класів завітали до шкільної бібліотеки, де ми всі разом пограли у цікаву ігротеку. Розгадували інтерактивний тест "Козацька слава не поляже, а про себе розкаже", інтерактивну гру "В'язка приказок й віршів, про пригоди козаків".Переглянули презентацію
"Козацька символіка"  та побували у віртуальній мандрівці "Перші кроки в інтернеті", де ознайомились з літературою про дивовижний світ комп'ютерів.


Цікаво пройшла патріотична година "Факти з давнини віків, для дітей про козаків"для учнів 5 - 6 класів. Класні керівники Будицька Яна Олегівна, Грищенко Анна Миколаївна провели тематичну бесіду "Славетні лицарі українського народу", з якої діти дізнались, що козацтву належить особливе місце в історичній пам'яті українського народу. 
Я, запропонувала учням, взяти участь у вікторині "Що ми знаємо про козаків".Здійснили віртуальну веб - подорож "Островом Хортиця".Познайомила дітей з книгами про життя козаків, їх мужні подвиги і легендарні походи. Діти також пограли у гру "Завдання від книжечки"

    "Що ми знаємо про козаків"
                                

Учні нашої школи історико -географічного гуртка, керівник Грищенко Анна Миколаївна, були учасниками проекту "Мандруємо рідним краєм" від КЗ "Центр туризмі ЗОР", присвячений 80 - річниці Запорізької області. Мали честь встановити пам'ятний знак  "Географічний центр Запорізької області" біля села Покровське Токмацького району та своїми підписами засвідчили цю подію у документі, який заклали в капсулу часу  і закопали її поруч зі знаком.
 Напередодні святкування Дня Захисника України, для учнів старших класів пройшла  зустріч
"Я пишаюсь, мій брате тобою. Ти пішов в бій - всіх нас захищати!".З учасником бойових дій на Сході країни Сорокою Юрієм Анатолійовичем, героєм - земляком.В ході зустрічі панувала атмосфера патріотизму і довіри.Присутні з хвилюванням слухали про нелегкі будні, про успіхи та невдачі, про тих, хто загинув на полі бою та вшанували пам'ять про них. Школярів надихнув запал воїна, його прагнення захищати Батьківщину і віра в перемогу. Діти висловили  теплі і щирі побажання бійцю.
З учнями 7 класу в бібліотеці пройшла бібліотечна година "Довідкова література".Я познайомила дітей з видами довідкової літератури, з її значенням у житті людини.Як навчитися користуватися довідниками, словниками, енциклопедіями. Наголосила на тому, що використання довідкових видань дозволить виробити стійкий інтерес до читання., глибше вивчити тему, зрозуміти прочитане. Учні із цікавістю долучилися до інтерактивної гри "Твої помічники".

Урок духовності "Невтомний шукач народних скарбів" відбувся в бібліотеці для учнів 5 класу, присвячений 80 - річчю з дня народження Скуратівського Василя Тимофійовича.Учні познайомились з біографією народознавця,  дізнались про те,що всю свою творчість він присвятив вивченню та збереженню народних свят, традицій і фольклору. Сьогодні, як ніколи,
дуже важливо, щоб кожний свідомий громадянин знав правдиву історію свого народу, його традиції, звичаї і обряди. Зберігав, примножував і передавав все у спадок прийдешнім поколінням. І в цьому неоціненна заслуга Василя Скуратівського.Ми низько вклоняємося  його пам'яті, за той внесок, який він зробив для збереження та відродження духовної культури українського народу.
 Адреса інтерактивного плакату: https://www.thinglink.com/scene/1242707979216617473  

 Протягом місяця в школі проходили дні БІБЛІОТВОРЧОСТІ:
а).конкурс малюнків "Все що бачив, де читав, на папері малював" ;
б).конкурс творів "Бібліотека моєї мрії" ;
в).створення презентацій "Бібліотека майбутнього" ;
г).цікава ігротека "Книжки читаємо, у веселі ігри граємо";
д). майстер -клас виготовлення книжки - саморобки "ДИТЯЧИЙ ВСЕСВІТ".
Діти творчо підійшли до цих заходів.Зобразили яскраві варіанти бібілотеки майбутнього, казкових героїв, найулюбленішої книги.Учні виразили свої думки навіть на англійській мові.
По результатам цих заходів, мною та творчою групою вчителів, вчителя трудового навчання  Ганєвої Елліни Володимирівни, вчителя зарубіжної літератури Єльфімової Любов Іванівни та вчителя англійської мови Андрієнко Аліни Юр'ївни, вирішили створити книжку - саморобку. 

"Дитячий всесвіт"

Вашій увазі представлена відеопрезентація книжки - саморобки "Дитячий всесвіт".

 Звіт про проведення Всеукраїнського місячника шкільних бібліотек у школі

Немає коментарів:

Дописати коментар