Вітаю вас у блозі "Світ духовності!"
Шановні читачі! Ми раді з вами спілкуватись. Наш блог - життя шкільної бібліотеки. Приходьте до нас і ви дізнаєтесь багато цікавого. Ми чекаємо на вас.



суботу, 7 вересня 2019 р.

Творець нової української літератури

ТВОРЕЦЬ НОВОЇ УКРАЇНСЬКОЇ ЛІТЕРАТУРИ

Біографія Івана Котляревського багата на життєві події.Він народився у складний для українських земель час, але зміг внести неоціненний вклад у формування і становлення ношої мови та письменства.
Іван Петрович Котляревський народився 9 вересня 1769 року в Полтаві  у родині канцеляриста міського магістрату. Хлопець навчався в Полтавській духовній семінарії, учителював у поміщицьких сім'ях Золотоніського повіту. Вивчав фольклор та звичаї народу. Протягом 1796 - 1808 роках Іван Котляревський перебував на військовій службі. У 1806 - 1812 роках брав участь у російсько- турецькій війні. Іван Котляревський у 1810 році вийшов у відставку в чині капітана. Став наглядачем Будинку для виховання дітей бідних дворян у Полтаві. На цій посаді перебував  майже до кінця життя.Іван Котляревський у 1818 -1821роках працював директором  Полтавського театру. Сприяв викупу з кріпатства актора М.Щепкіна.                        У 1827 - 1835 роках Іван Котляревський був попечителем Полтавського благодійно - лікувального закладу. Іван Петрович Котляревськи помер 10 листопада 1838 році. Похований у Полтаві. Смерть зачинателя нової української літератури була великою втратою  для всієї України. "Все сумує",- сказав молодий Тарас Шевченко у вірші "На вічну пам'ять Котляревському", в якому пророкував безсмертя авторові "Енеїди". Творча спадщина Котляревського - це поема "Енеїда", п'єси "Наталка Полтавка" і "Москаль - чарівник", послання - ода "Пісня на новий 1805 год пану нашому і батьку князю Олексію  Борисовичу Куракіну", переклад російською мовою уривків із праці Дюкела "Євангельські роздуми, розподілені на всі дні року...", переспів вірша давньогрецької поетеси Сапфо "Ода Сапфо".
Івана Петровича Котляревського вважають зачинателем нової української літератури. 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар