Вітаю вас у блозі "Світ духовності!"
Шановні читачі! Ми раді з вами спілкуватись. Наш блог - життя шкільної бібліотеки. Приходьте до нас і ви дізнаєтесь багато цікавого. Ми чекаємо на вас.



понеділок, 9 вересня 2019 р.

Я син свого часу і весь належу сучасникам своїм

Я СИН СВОГО ЧАСУ
І ВЕСЬ НАЛЕЖУ СУЧАСНИКАМ СВОЇМ. 
     Олександр Довженко


10 вересня вся українська спільнота  відзначає 125- річницю від дня народження Довженка Олександра Петровича,одного з найвідоміших українських письменників і режисерів.Який народився  в селі В'юнищі, що на Чернігівщині. В родині Довженко було 14 дітей.
В 1911 році  Олександр вирішує вступати до Глухівського вчительського інституту.
Олександр Довженко був комісаром театру ім.Т.Г.Шевченка, брав участь у роботі організаційного комітету працівників освіти. В 1921 році його зараховують до Наркомату закордонних справ і відправляють на роботу до Польщі, де він очолює комісію з обміну віськовополонених. У Польщі його улюбленим заняттям було малювання.Повернувшись в Україну  починає працювати карикатуристом.Знайомиться з Юрієм Смоличем, Миколою Бажаном, Володимиром Сосюрою та Павлом Тичиною.
В 1926 році переїздить до Одеси і влаштовується режисером на кінофабрику. Його режисерська діяльність залишила величезний слід в українському кіно. Ми знаємо Довженка завдяки таким фільмам як "Звенигора" (1927), "Арсенал" (1929),"Земля" (1930). І це тільки початок його кар'єри.
Відомі літературні твори:"Зачарована Десна","Поема про море", "Україна у вогні", "Повість полум'яних літ".
Створено фільми: "Тарас Бульба " Гоголя, "Майстер і Маргарита" Булгакова,"Тіні забутих предків " Коцюбинського,"Роксолана" Загребельного,"Захар Беркут" Франка та інші.
25 листопада 1956 року Олександр Довженко помер на дачі під Москвою.

Немає коментарів:

Дописати коментар