Вітаю вас у блозі "Світ духовності!"
Шановні читачі! Ми раді з вами спілкуватись. Наш блог - життя шкільної бібліотеки. Приходьте до нас і ви дізнаєтесь багато цікавого. Ми чекаємо на вас.



середу, 29 листопада 2017 р.


Я пишу не заради слави.
Єдина моя мета - благо суспільства. 
                               Джонатан Свіфт

    Джонатан Свіфт народився 30 листопада 1667 року в Дубліні, в родині чиновника. Батько помер ще до народження сина, і Джонатан виховувався дядьком Годвіном.Після школи він закінчує Трініті - коледж Дублінського університету. А через два роки їде в Англію і служить там секретарем у дипломата Вільяма Темпла, допомагав готувати мемуари.
    Вже тоді виявився літературний талант Свіфта - він почав писати вірші.У цей період Свіфт закінчує Оксфорд і стає священиком.
    У 1667 році починає писати притчи "Казка бочки" та "Битва книг" і анатомічні сатиричні памфлети. А в1702 році отримує ступінь доктора богослов'я.Через два роки видає свої перші повісті - притчі, але анонімно. Книга відразу ж користується успіхом.
    У 1713 році Свіфт стає деканом  собору Святого Патріка і активно включається в політичне життя Ірландії. Джонатан Свіфт стає неофіційним героєм і лідером Ірландії. Приблизно в цей час письменник починає "Подорожі Гуллівера", які будуть видані в 1726 році. Незважаючи на цензуру, книга стала популярною і багато разів перекладалася і перевидавалася.У наші дні твір вважається класикою і не раз екранізували.
    Цікаво, що саме Свіфт в "Подорож Гуллівера" придумав слова "ліліпут".
    У 1729 році Свіфт став почесним громадянином Дубліна.В останні роки Свіфт страждав від серйозного душевного розладу. Після тяжкої хвороби, 19 жовтня 1745 року Джонатан Свіфт помер в Дубліні.

Немає коментарів:

Дописати коментар