Вітаю вас у блозі "Світ духовності!"
Шановні читачі! Ми раді з вами спілкуватись. Наш блог - життя шкільної бібліотеки. Приходьте до нас і ви дізнаєтесь багато цікавого. Ми чекаємо на вас.



середу, 6 грудня 2017 р.

Григорій Сковорода-вічний мандрівник-мудрець


                                   
Григорій Сковорода-
вічний мандрівник - мудрець
 Філософ він з народу,
Всім скривдженим був брат
Козацького він роду,
А розумом - Сократ.
Писав пісні і вірші,
По світу мандрував
Але ж філософ більше
Народ свій просвіщав.


    Україна - це особистості, які формують оличчя її історії."Від бідних бідний народився, нужду підклав, нуждою вкрився", - ці слова дуже влучно характеризують життя найвидатнішого українського філософа 18 століття, просвітителя, письменника,педагога, музиканта та співака Григорія Сковороди.
   Уявити, що Григорій Сковорода народився 295 років тому, майже неможливо.Його філософська думка і поетичне слово настільки живі, його ставлення до світу, людей і до себе настільки надихаючі, що Григорій Савич цілком може вважатися нашим сучасником.
   Проте...Сковорода народився 3 грудня 1722 року.
   На відзначення роковин мандрівного філософа учні 9 класу прийняли участь у літературно - бібліотечній годині "Світ ловив мене, але на впіймав", присвяченій ювілейній даті з дня народження Григорія Савича Сковороди.
   Вчитель української мови та літератури Пахолок Наталя Григорівна розповіла, що Григорій Сковорода - людина універсальних знань і здібностей, палкий захисник інтересів знедоленого народу.
    Постать Григорія Сковороди є унікальною для України.Вічний мандрівник і безсрібник, Сковорода не лише залишив у спадок нащадкам свої твори та роздуми,але й дав рідкісний приклад життя людини, яка дозволила собі жити за покликом душі і навчала того ж інших.
    Я, як бібліотекар школи,познайомила учнів з інформаційним плакатом "Григорій Савич Сковорода", з його афоризмами. Звернула увагу на те,що і сьогодні афоризми Григорія Сковороди актуальні, вони перейшли в повсякдене життя і дарують наснагу усьому українському народу, який будує омріяну століттями незалежну Українську державу.

 
  Учні дискутували над висловом видатного письменника Л.М.Толстого, особливо діти висловлювали власні думки з приводу речення (...Його біографія, мабуть ще краща, за його твори, але які гарні і твори !") яке є актуальним сьогодні в інформаційно - літературному просторі учнів.
    Таранік Анастасія  та Кавун Олександр провели огляд власних презентацій "Життя і творчість Григорія Сковороди", учні переглянули біографію філософа, дізнались про визначні моменти його життя, цікаві знайомства, їх вплив на життя та творчість письменника.


  Я, доповнила розповідь учнів про те, що у лютому 2017 року в місті Харкові проходила конференція студентів та молоді, присвячена творчості Григорія Сковороди. Наголосила на тому, що Кавун Олександр приймав участь, писав творчу роботу "Сенс життя у поглядах сучасної молоді". Був нагороджений грамотою за участь у конференції.
   Сковорода потрібен і сьогодні, бо його мудре слово здатне впливати на людину й робити її кращою, більш доброю та свідомою.Здатною відчути й зрозуміти своє призначення та самореалізацію в суспільстві.
   По закінченню заходу учні переглянули відео"Обличчя української історії:Григорій Сковорода"

Немає коментарів:

Дописати коментар